Jeżeli już prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy także mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o szybkość zamrażania produktów. Niejednokrotnie powinno się w niedługim czasie zamrozić sporą ilość towarów.
Wybierając klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, niemniej jednak z drugiej strony zajmie o sporo więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wówczas poniesiemy straty. Decydując się na mrożenie szokowe tak realnie nie musimy się o nic obawiać. Jeżeli chodzi o porównanie to w przypadku klasycznego mrożenia czas potrzebny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do wręcz 600 minut – jest to po prostu długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można pozyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednakże czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. A przy tym mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu w trakcie mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt albo jego opakowanie. To z kolei na prawdę często sprawia, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, oraz nierzadko jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i dlatego też jest to forma tak na prawdę często wykorzystywana w biznesie gastronomicznej. Co prawda powinno się zainwestować trochę pieniędzy w odpowiedni sprzęt, niemniej jednak z drugiej strony na prawdę często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W sytuacji, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż na prawdę często w wielkiej mierze wpływa to na efektywność a także czas zamrażania. Właśnie, dlatego idealnym wyborem będą komory szokowe wysokiej jakości na rynku.
Dodatkowe informacje: schładzanie szokowe.