Technologia szokowego mrożenia i chłodzenia znajduje spore użycie w przetwórstwie spożywczym. Chłodzenie szokowe umożliwia znacząco zaoszczędzić czas, a równocześnie jest także wydajną metodą, która gwarantuje dobrą jakość gotowych produktów. Firmy inwestujące w tę technologię w każdym momencie zyskują nie tylko w kontekście czysto finansowym, niemniej jednak także w oczach swoich klientów, którzy później kupują takie produkty.
Komora szokowego schładzania to urządzenie, które umożliwia w bardzo szybkim czasie zmniejszyć temperaturę zamrażanie żywności. Obniżanie temperatury następuje tak bardzo szybko, że można w bardzo dużo krótszym czasie uporać się nawet z ogromnymi partiami towaru. Ogranicza to również pracę ludzi i koszty, jakie ponosi firma, co także ma spore znaczenie w jej późniejszym rozwoju. Forma szokowego chłodzenia i mrożenia staje się obecnie bardzo popularna w naszym kraju i oczywiście popularna też na całym świecie, gdzie umożliwia w ogromnym stopniu ograniczyć koszty firmy. Urządzenia tego rodzaju są jednakże dość kosztowne, więc nie każdą firmę jest na nią stać. Mimo to zainteresowanie metodą nie słabnie, a nawet przeciwnie, jest coraz większe. Dzisiaj każda firma może wykorzystać mrożenie szokowe przy niższych lokatach kosztów, dlatego że istnieje sposobność wypożyczenia komory szokowego schładzania i zamrażania. Wynajem długoterminowy w znacznym stopniu ogranicza koszty. Ważne jest w tym też to, że usługa ta realizowana na fakturę może być wliczona w koszty prowadzenia działalności, więc istnieje możliwość obniżenia dzięki temu wysokości płaconych podatków. Firmy zajmujące się wynajmem takich komór obsługują różnorakich klientów zajmujących się przetwórstwem warzyw, owoców, mięsa, ryb i towarów mieszanych. Schładzanie szokowe produktów nietrwałych daje możliwość ograniczenie strat takich towarów podczas transportu i sklepach, gdzie oczekują one na sprzedaż. Również u klienta takie produkty są później trwalsze. Jeżeli nietrwały produkt schłodzi się szybko, to ryzyko utraty jego świeżości jest mniejsze niż w przypadku, gdyby schładzanie trwało z całą pewnością dłużej.
Więcej: komora szokowego schładzania.