Skip to content
Menu
  • Polityka prywatności
Tootim
Menu

Prozdrowotne mikroliście warzyw – co warto wiedzieć?

Posted on by

Do tej pory w Polsce temat mikroliści nie był zbyt na prawdę często poruszany. Jeśli kiełki dla wielu osób są zagadnieniem znanym, o tyle mikroliście już nie do końca. Warto zatem przytoczyć interesujące informacje na ich temat oraz dowiedzieć się, czym są i czy opłaca się je hodować.

I właśnie może od hodowania warto zacząć, ponieważ tutaj możemy wyróżnić chociażby hodowlane mikroliście rzodkiewki, które po wyhodowaniu można stosować w kuchni i spożywać. De facto są to podrośnięte kiełki, które posiadają już 1-szy liść słuszny. Jak zatem widać kiełki mają wiele wspólnego z mikroliściami i są w zasadzie tym samym, wyłącznie w innej fazie rozwoju. Warto natomiast dodać, że mikrolistki muszą rosnąć w Ziemi. I właśnie także tym różnią się od kiełek. W tej chwili niejedna osoba może zapytać, co w takim razie dużo lepiej wybrać. Kiełki czy młode mikroliście? W zasadzie wszystko zależy od nas, natomiast przyjęło się, że kiełki nie za każdym razem są dobrym wyborem. W szczególności w przypadku roślin, na które w rzeczywistości trzeba długo czekać. Dlatego też popularność mikroliści rośnie i na pewno będzie przez cały czas rosnąć. Po prostu liczba gatunków, które znacznie łatwiej można wyhodować właśnie z poziomu mikroliści jest znacznie większa, niż w przypadku tradycyjnych kiełek. Oczywiście nie możemy zapominać, że jedna jak i druga opcja mają własne plusy i minusy. W przypadku kiełek można dodać, że dosyć bardzo szybko są one w stanie się wyprodukować. Jednakże w przypadku wybranych gatunków czas jest ten znacznie dłuższy. Przykładowo jeśli interesuje nas rzodkiewka lub słonecznik, to tutaj znacznie lepszym wyborem będą tanie mikroliście rzodkiewki i słonecznika. Osoby, które szukają ciekawych alternatyw dla typowego ogrodnictwa, mikrolistki na pewno są wspaniałą opcją. Można je hodować w domu, a idealnym miejscem na ich rozwój jest parapet. To właśnie tam mają one rewelacyjne warunki do wzrostu i rozwoju. Zwracając uwagę na, że średnio już po dwie tygodniach można cieszyć się z rezultatów mikrolistków, to realnie warto zainteresować się domową hodowlą. Osoby, które obawiają się, że będą musiały poświęcić na to dużo czasu również są w błędzie. Podsumowując naprawdę warto uprawiać mikroliście w domu, zwłaszcza o ile chcemy pozyskać naturalne rośliny, bez dodatków chemicznych, które można uprawiać do woli, a o ile chcemy to można wręcz je spożyć.

Zobacz również: mikroliście rzodkiewki.

Posted in Kulinaria

Zobacz wpisy

Dobry program do fakturowania – co powinien posiadać?
Firma wynajmująca chłodnie, kontenery i komory mroźnicze

Related Post

  • Przyprawy w domu
  • Zioła jako leki
  • Catering dietetyczny – zdrowa dieta
  • Gdzie kupić sprzęt kuchenny?
  • Gotowe soki, zupy i shoty – detox sokowy i zupowy
  • Warszawskie restauracje oferujące sushi
  • Kuchnia gruzińska
  • Sklep z orzechami
  • Jak gotować jak we Włoszech

Najnowsze wpisy

  • Meble dziecięce
  • Taśmy do przemysłu
  • Garnitury
  • Kamper wynajem
  • Okolicznościowe wróżenie z kart

Kategorie

  • Blogi i portale
  • Budownictwo i architektura
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Elektronika
  • Fauna i flora
  • Filmy i muzyka
  • Finanse i bankowość
  • Fotografia
  • Gospodarka
  • Gry i programy
  • Inne
  • Komputery i internet
  • Kosmetyki i moda
  • Kredyty i pożyczki
  • Kulinaria
  • Kultura i sztuka
  • Kursy i szkolenia
  • Marketing i reklama
  • Medycyna i uroda
  • Motoryzacja
  • Motoryzacja i transport
  • Nieruchomości
  • Prawo
  • Rozrywka i wypoczynek
  • Sklepy internetowe
  • Ślub i wesele
  • Sport i turystyka
  • Szkolnictwo i nauka
  • Technologie
Proudly powered by WordPress | Theme: veayo by Phaey_Phearum.

pliki Cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.