Znakomita kuchnia to nie tylko i wyłącznie odpowiedni przepisy i wykorzystanie najlepszej jakości składników, ale również przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. O ile zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko i wyłącznie nas i naszą rodzinę, niemniej jednak też wszystkich gości.
W szczególności istotne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a w dodatku naturalnych. Bazylia baziółka oraz inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana w głównej mierze do potraw kuchni włoskiej, w głównej mierze do lazanii czy do pizzy. Dobrze komponuje się też z mięsem i jest czynnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, a dodatkowo zapełnić bardzo dobry dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni coraz częściej używany jest również koperek, którego kojarzymy głównie z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, rozmaite dipy na zimno. Dodatek koperku powoduje, że nasze potrawy są nie tylko i wyłącznie smaczniejsze, ale także bardziej pachnące i przede wszystkim zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on głównie sporo słońca, przy tym regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, by koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Poprawnie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, więc trzeba swoją doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W przypadku ataku mszycy konieczne jest przeznaczenie naturalnych preparatów na podstawie wyciągów ziołowych i to powinno z ogromnym skutkiem odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie bardzo szybko, więc już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.
Polecana strona: mięta.