Dzięki ziołom można nadać wielu potrawom oryginalny smak. Kolendra sprawdzi się jako dodatek do marynat mięsnych. Wystarczy posiekać świeże listki kolendry i dodać je do innych przypraw, takich jak chilli, bazylia, czosnek i pieprz.
Następnie do całości trzeba dodać oliwy z oliwek lub oleju. Taką marynatą należy posmarować mięso i umieścić je na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie mięso przesiąknie zapachem i aromatem przypraw, dzięki czemu będzie całkiem dobrze smakować. Zioła są łatwo dostępne w postaci suszonej w torebkach. Jednakże to świeżość, którą gwarantują świeże zioła doniczkowe sprawia, że znakomita większość dań smakuje orzeźwiająco i dobrze. Nie należy mieć wielkiego ogrodu, aby hodować zioła. Wystarczy balkon a nawet parapet. Na każdym kuchennym parapecie zmieści się 5, czy 6 doniczek z ulubionymi ziołami. Do tego przyda się również szczypiorek w doniczce. Ten wykorzystywany jest głównie do sałatek i past kanapkowych. Świeży szczypiorek ma ostry smak i intensywnie zieloną barwę. Sprawdzi się do pasy twarożkowej, ponieważ twaróg sam w sobie jest dość jałowy. Szczypiorek sprawi, że nabierze intensywnego smaku. Oprócz tego szczypiorek dodaje się do świeżych warzyw, z których robi się sałatki. Może zastąpić cebulę. Jego smak nie jest aż tak intensywny jak smak cebuli. Powinno się pamiętać też o tym, że zioła poza zastosowaniem w kuchni, używane są także w kosmetologii i medycynie naturalnej. Chociażby pokrzywa, czy lawenda wykorzystywane są do przygotowania płukanek na włosy oraz do picia. Wiele ziół ma zbawienny wpływ na układ trawienia, dlatego warto dodawać je do potraw albo przyjmować w postaci naparu. Szałwia przykładowo ma szerokie przeznaczenie. Można z niej przygotować aromatyczne masło, które nada się do podpiekania pierogów albo napar, który przydaje się przy infekcjach gardła. Wiele z ziół można łatwo hodować w domu. Nie mają wielkich wymagań glebowych, czy stanowiskowych. Dlatego wręcz ktoś, kto nie jest ogrodnikiem i nie zna się na hodowaniu roślin, może mieć zioła w doniczkach na parapecie.
Zobacz więcej: kolendra.